Duitse laadstations worden niet efficiënt gebruikt

Duitsland heeft verhoudingsgewijs zoveel laadpunten voor het aantal elektrische voertuigen, dat zijn laadstations nog slechts een lage bezettingsgraad hebben. Nauwelijks zeventien procent van de openbaar toegankelijke laadpunten zijn er tegelijkertijd bezet.
Ook in Duitsland is de elektrificatie een feit, maar waar in andere landen soms de laadinfrastructuur achterop hinkt op het aantal auto’s, geldt daar het omgekeerde. De laadinfrastructuur is er sneller opgeschaald dan het bezit van EV’s, waardoor de bezettingsgraad van de oplaadstations laag is. Doordat energiebedrijven aanzienlijke investeringen hebben gedaan, is slechts ongeveer 17 procent van de openbaar toegankelijke oplaadpunten tegelijkertijd bezet. Ongeveer een kwart van de oplaadpunten in het land wordt zelfs helemaal niet gebruikt, ondanks aanzienlijke investeringen door energiebedrijven.
Desondanks blijft het aantal oplaadpunten groeien. Begin februari waren er meer dan 160.000 oplaadpunten in Duitsland, een toename van 39 procent. Ook steeg de gemiddelde bezettingsgraad is ook licht ten opzichte van vorig jaar. Daaronder zijn echter wel regionale verschillen vast te stellen. Sommige laadstations zijn slechts voor drie procent bezet, andere tot wel veertig procent. Factoren die daarop invloed hebben zijn onder andere de dichtheid van elektrische voertuigen, beschikbaarheid van private oplaadmogelijkheden en oplaadsnelheid.
Directeur Kerstin Andreae van Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW) vroeg in een reactie op de cijfers dat maatregelen worden getroffen om de vraag naar elektrische voertuigen te stimuleren. Volgens haar moet men daarvoor vasthouden aan CO₂-emissielimieten voor wagenparken en betaalbare elektrische voertuigmodellen promoten. Dat vond ook Dirk Güsewell van laadspeler EnBW, die suggereert dat gerichte stimulansen voor de aanschaf van elektrische voertuigen in plaats van algemene infrastructuursubsidies effectiever zouden zijn om de overstap naar EV’s te stimuleren.
Lees ook:
Sterk groeiende EV-markt heeft ook zo zijn uitdagingen
Europese Commissie wil specifieke technische controles voor elektrische voertuigen
Vlaanderen belooft snelladen op maximaal 25 kilometer afstand van snelweg